Nieuws

De Blauwe Bus en de Media

Voorafgaand aan de vertoning van De Blauwe Bus op het International Film Festival Rotterdam besteedden diverse media aandacht aan de film.

Zo verscheen er een artikel in Elsevier en het Brabants Dagblad. In het radio 2 programma Tijd Voor Twee (met Frits Spits) werd op 26 januari jl. regisseur Sanne Kortooms geïnterviewd en waren fragmenten uit de film te horen.

Beluister hieronder de reportage.

tijd-voor-twee-110126.mp3

10 maart 2011

Publiekswinnaar NTR New Arrivals

De Blauwe Bus is uitgeroepen tot publiekswinnaar van de NTR New Arrivals Competitie 2010. De film zal daarom op zondag 30 januari vertoond worden op het International Film Festival Rotterdam.

Voorafgaand aan de vertoning besteed het KRO radioprogramma Tijd Voor Twee (met Frits Spits) op woensdag 26 januari (12:40 uur) aandacht aan De Blauwe Bus.

26 januari 2011

Aandacht voor De Blauwe Bus in biografie Jan Mulder

Op een warme julidag in 2009 vergezelde schrijver Guido Derksen acteur Jan Mulder naar de set van De Blauwe Bus. De opnames vonden plaats In een antieke trein in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Het verslag van deze dag is terug te lezen in de langverwachte biografie van Jan Mulder die op 1 november jl. verscheen. In het vuistdikke tafelboek is tevens een promotiefoto van De Blauwe Bus opgenomen.

In december was De Blauwe Bus op diverse plekken te zien. Zo draaide hij op 8 december op het Skena Up Film Festival in Pristhina, Kosovo. En op 18 en 19 december was de film samen met Mooie Mond en Mijn Ogen Groen te bezichtigen op de eerste editie van het Eindhovens Film Festival. Op dat zelfde festival werd De Blauwe Bus ook genomineerd voor 'Beste Geluid' en 'Beste Art Direction' en ging de prijs voor 'Beste PR' mee naar huis!

Lees hier een korte greep uit het juryrapport:

Zoals Frank Lammers vanochtend zei tijdens zijn masterclass, is er een moment dat je klaar bent met een film en de vraag stelt: "Wat nu?" Je film moet gezien worden door anderen en je moet de aandacht weten te trekken. Dit deed men voor deze film met zorg voor de presentatie van de website, poster en artwork!

28 december 2010

Italiaanse ondertitels en meer festivals

De komende maanden zal De Blauwe Bus te zien zijn op de volgende festivals:

De afgelopen maand was De Blauwe Bus niet alleen in Londen en Utrecht te zien maar ook (geheel onverwacht) in Italië. Op het Pentedattilo Film Festival hadden ze zelfs de moeite genomen om de film in het Italiaans te ondertitelen, aldus Gos Krijger, een Nederlandse artiest in Italië die De Blauwe Bus toevallig zag en erover twitterde.

"De NLse film De Blauwe Bus ontving luid applaus onder de Italiaanse sterrenhemel..." Later lichtte ze toe: "Pentedattilo is een beeldschoon oud Italiaans dorp dat op een berg tegen rotsen ligt, met uitzicht op de zee. De films worden door het dorp heen vertoond, De Blauwe Bus was te zien op een plein. Het publiek zat op de traptreden met onderaan het scherm. Het was die avond heet, dan is het buiten goed vertoeven. De trap was helemaal propvol en er kon dan ook geen bil meer tussen. Zo'n ambiance voegt veel toe aan de filmbeleving, zeker aan de sfeer van De Blauwe Bus."

13 oktober 2010

De Blauwe Bus in Londen en op het Nederlands Film Festival

Met trots kunnen we melden dat De Blauwe Bus geselecteerd is voor het Nederlands Film Festival in Utrecht! Het festival vindt plaats van 22 september t/m 1 oktober 2010. De Blauwe Bus zal te zien zijn op de volgende data:

 • 26-09-2010 om 22:15 uur in Louis Hartlooper Complex
 • 30-09-2010 om 14:00 uur in Louis Hartlooper Complex

Kaarten zijn te bestellen via www.filmfestival.nl

Op 16 september zal De Blauwe Bus tevens te zien zijn op het Portobello Film Festival in Londen. Het festival vindt plaats in de wijk Notting Hill en duurt van 2 t/m 19 september 2010.

31 augustus 2010

De Blauwe Bus op IMDb

Sinds kort heeft De Blauwe Bus een eigen pagina op IMDb (Internet Movie Database). Je vindt hier naast informatie over cast en crew o.a. leuke 'weetjes' en 'memorabele quotes' uit de film.

30 augustus 2010

De Blauwe Bus wint 'Best International Student Film' en 'Best Cinematography' award!

Op het internationale studenten film festival van Cambridge (UK) heeft De Blauwe Bus zaterdag 19 juni jl. twee prijzen in de wacht gesleept. De film was genomineerd voor beste regie, beste effecten, beste camera en beste internationale film. Uiteindelijk mocht Ewoud Bon – cameraman van De Blauwe Bus - de prijs voor 'Best Cinematography' in ontvangst nemen en won De Blauwe Bus ook nog eens de belangrijkste award van de avond: Best international Film. Alles bij elkaar reden genoeg voor een feestje! We danken de jury hartelijk voor het toekennen van de prijzen!

4 juli 2010

De Blauwe Bus wint 'Het Zilveren Ei'

Op 14 mei jl. was De Blauwe Bus de afsluiter van het Film Front Festival in Gorinchem. Diezelfde avond werden prijzen uitgereikt voor Beste Korte Film en De Blauwe Bus werd bekroond met 'Het Zilveren Ei'. De jury vond het een "heerlijke film om naar te kijken" en prees de structuur, de filmische look en het gebruik van de muziek.

De Blauwe Bus tour gaat door, deze maand is de film ook te zien op het Student Film Festival Cam*Era in Camebridge en op het prestigieuze In The Palace Short Film Fest in Bulgarije. Mooie Mond en Mijn Ogen Groen (Kortooms' andere film) is ook geselecteerd voor het festival en beide films doen mee aan de competitie.

Verder heeft het gerenommeerde filmtijdschrift Skrien deze maand uitgebreid aandacht besteed aan De Blauwe Bus en verscheen er in de Bossche Omroep een mooi artikel over de film.

Stay tuned voor meer tourdata!

8 juni 2010

Pers, festivals en nominaties

Goed nieuws! De Blauwe Bus is on tour!

Naast al deze festivals is De Blauwe Bus nog t/m juni iedere zaterdagavond te zien in de bioscoop van Broet, in Eindhoven. Kaartjes (€ 5,00) zijn te bestellen via bestelling@deblauwebusdefilm.nl of ramon@broet.nl.

17 april jl. werd De Blauwe Bus voor het eerst publiekelijk vertoond. Naast een enthousiast publiek, had ook de pers interesse in de film en verschenen er de afgelopen weken diverse (kranten)artikelen, o.a. in het Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, Dé Weekkrant en De Tweeterp. Maar ook het gerenommeerde Nederlandse filmtijdschrift Skrien besteedde aandacht aan De Blauwe Bus.

9 mei 2010

De Blauwe Bus in de Bioscoop

Broet, een platform voor filmmakers en filmliefhebbers, gaat De Blauwe Bus de komende maanden in hun bioscoop in Eindhoven, vertonen! Op de avond van zaterdag 17 april zal de première plaatsvinden, daarna zal de film tot en met juni bij Broet te zien zijn. Tevens zal Sanne's eerdere film Mooie Mond en Mijn Ogen Groen, met vader en zoon Hugo Metsers, gedraaid worden als 'voorfilm'.

Met Broet willen oprichters Ramon Etman en Frans Brok filmtalent de kans geven zich te ontplooien in film. Daarnaast willen ze filmliefhebbers films laten zien die niet in het reguliere distributiekanaal hebben gedraaid, maar waar met veel passie aan gewerkt is en die het verdienen om door een groter publiek gezien te worden.

Kaarten (€ 5,00) zijn nu te reserveren via bestelling@deblauwebusdefilm.nl. Zowel voor zaterdag 17 april (19:00u, 20:00u en 21:00u) als voor zaterdag 24 april (20:00u). Voor meer speeldata en routebeschrijving kijk op www.broet.nl

19 maart 2010

Festival de Cannes, Short Film Corner

De Blauwe Bus zal van 12 t/m 22 mei te bezichtigen zijn op de Short Film Corner van het beroemde filmfestival in Cannes. De Short Film Corner is de ideale plek om de film te promoten... Hou de website in de gaten voor meer nieuws!

19 maart 2010

The blues beleven bij De Blauwe Bus

Toen copywriter Wouter Janssen De Blauwe Bus voor het eerst zag was hij zo geprikkeld dat hij besloot zijn mening te geven in de vorm van een recensie.

Daarmee is de eerste recensie van De Blauwe Bus een feit! Lees hier zelf wat Janssens bevindingen zijn.

10 februari 2010

De Blauwe Bus in de krant

Ook de pers is de nieuwe film van Sanne Kortooms niet ontgaan.

Mary van Erp interviewde Sanne over De Blauwe Bus en haar plannen voor de toekomst. Het artikel verscheen woensdag 28 oktober 2009 in Het Brabants Dagblad.

Wilko Peenstra voelde Sanne aan de tand over de gastvrijheid van Dordtenaren en hoe het was om in Dordrecht te filmen. Het resultaat verscheen in AD Drechtstreden op 31 oktober 2009.

01 november 2009

Eindelijk Klaar

Na drie maanden in de montagekamer te hebben doorgebracht en bijna geen daglicht gezien te hebben, was de vertoning van De Blauwe Bus een grote ontlading. Voor het eerst konden cast en crew het eindresultaat zien van datgene waar ze zoveel tijd en energie in gestoken hadden. Ook konden vrienden en familie zien wat de oorzaak was van het feit dat diezelfde cast- en crewleden de afgelopen tijd zo moeilijk te bereiken waren.

Na afloop van de film klonken de reacties positief en was er enkel een traantje van geluk en ontlading te bespeuren.

We willen alle aanwezigen bedanken voor hun komst en warme reacties.

31 oktober 2009

MyDesignAward voor De Blauwe Bus

Het ontwerp van de website van De Blauwe Bus is door MyDesignAward onlangs bekroond met een Design Award. Door deze bekroning is de website vanaf nu opgenomen in de Awarded Design Category van MyDesignAward.

25 september 2009

Synopsis

De Blauwe Bus neemt de kijker mee op een wervelende muzikale reis met kleurrijke karakters die zelfs hen, die beweren nooit van 'the blues' gehoord te hebben, niet ongemoeid laat.

"Hier zit ik dan. 55 jaar. De regen overstemt alles. Al jaren. Ik ben me bewust van het pijnlijke besef dat wanneer ik ter plekke zou sterven er op de hele wereld niemand is die ook maar één traan zou laten. Ik ben toe aan een vrouw en nieuwe schoenen. Mijn rijbewijs is verlopen. Ik leid aan slapeloosheid en heb al in geen zeven jaar meer gelachen... 'De hel is wat je er zelf van maakt', zei mijn vader ooit... Ik rook sigaretten omdat het me iets om handen geeft en ik drink whisky om mijn bloed te laten stromen. Het maakt me heet. Heet als de hel. Was ik al dood, of leek dat maar zo?" Aldus, C. Wikkobus. Detective en tevens de man met 'the blues'.

Wikkobus lijdt aan 'the blues'. Na vijftig jaar zijn leven te hebben laten leven door 'anderen', zonder zelf initiatief te nemen, maar avond aan avond rond te hangen in het bluescafé, whisky drinkend terwijl hij luistert naar de bluesband die altijd weer dezelfde nummers speelt, is de maat vol. Wikkobus is detective. Maar ziet zichzelf meer als een zoeker. Nu is de tijd aangebroken om naar zichzelf te zoeken. Geïnspireerd door Beethoven besluit hij om schrijver te worden. Met dit besluit ontmoet Wikkobus plotseling bizarre figuren die hem toch weer voor zijn karretje weten te spannen en hem meesleuren in een ongepland avontuur. Ludwig Van, een levenslustige jongeman, laat Wikkobus zoeken naar Marylin McMolly, een liefdevolle engel die al jaren dood zou moeten zijn en de passievolle Lady Red, die wil dat Wikkobus de Gouden Contrabas vindt. Wikkobus laat het over zich heen komen, want hoewel hij zekere reserves heeft en zich het liefst op zijn schrijven wil storten, weten deze figuren toch iets bij hem los te maken. Ze reiken hem stuk voor stuk handvatten aan waarmee hij verder raakt in zijn persoonlijke zoektocht die een steeds duidelijker vorm krijgt: 'De Blauwe Bus'.

Opgedragen aan Charles Bukowski.

Extra Details

 • Duur: 30 minuten
 • Taal: Nederlands
 • Ondertiteling: Engels
 • Kleur: zwart wit/kleur
 • Beeld: 16:9
 • Format: HD

Stills

Teaser

Download de Flash Player en bekijk de teaser.

De Scenarist/Regisseur

De Blauwe Bus is het tweede deel van het tweeluik over interacties tussen mensen en in een mens zèlf (kortweg "Over Mensen"), waarmee Sanne Kortooms dit jaar (with honors) afstudeerde als scenarist en regisseur (MA) aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Mooie Mond en Mijn Ogen Groen met vader en zoon, Hugo Metsers sr. en Hugo Metsers jr. en Miryanna van Reeden in de hoofdrol, is het eerste deel van het tweeluik. Ook schreef Sanne voor haar eindexamen een thesis (Het Boek en De Film) over de kern van een goede boekverfilming en waar de uitspraak "Het boek was beter dan de film." vandaan komt.

Momenteel werkt Sanne als freelance tekstschrijver en filmmaker. Ook heeft ze een website waar ze, onder het pseudoniem SannQ, iedere doordeweekse dag gedichten en korte verhalen publiceert. Deze gedichtensite werd in 2008 door Dutch Bloggies genomineerd voor best geschreven weblog in de categorie literatuur.

Frank Groothof

Frank stuurde aan het conservatorium waar hij zich voornamelijk op zang richtte. Na zijn studie speelde hij bij Het Werktheater waar hij in verschillende theaterstukken en films speelde. Daarnaast maakte hij met zijn broer René de theatervoorstelling Broertjes, die later ook uitgezonden werd bij de VPRO.

Het grote publiek kent Frank voornamelijk van zijn rollen in Sesamstraat en Het Klokhuis (Uit het woelige leven van Boy Zonderman). Tot op de dag van vandaag is Frank in het theater te vinden met verschillende (muzikale) voorstellingen voor kinderen en hun ouders.

Xander van Vledder

Xander studeerde in 2007 af aan de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde in theaterstukken als: Alexander (Het Toneel Speelt), Het Wijde Land (Theatercompagnie) Bloedjurk (Zuidelijk Toneel). Ook speelde hij Andrej in 3 Zusters onder regie van Hans Croiset. Sinds 2008 zit Xander vast bij het ensemble van het Nationale Toneel en speelde vorig seizoen in As You Like It van William Shakespeare.

Lauretta Gerards

Lauretta volgt al van jongs af aan zang, muziek en pianolessen en zingt dan ook in verschillende bands. Ze presenteerde toen ze klein was bij AT5 en later ook de radioshow SmartkidZ. Ze speelde in het theaterstuk Het Mes en sinds 2006 is ze dagelijks te zien als Malú Branca in ONM.

Monique van der Werff

Monique studeerde aan de Amsterdamse Theater Academie en de Cabaret Academie Paul Rooyakkers. Ze speelde in ONM en de film Loverboy. Met haar rol in ZOOP verwierf ze landelijke bekendheid. Naast film en televisie is theater haar grote passie. Ze speelde o.a. rollen in Tartuffe en Hurly Burly.

Jan Mulder

Werd bekend als profvoetballer en speelde verschillende malen voor het Nederlands Elftal. Tegenwoordig is hij een heuse televisiepersoonlijkheid (Barend & Van Dorp, De Wereld Draait Door), schrijver en columnist. Ook heeft hij geacteerd in spotjes van De Postbank en de film Sextet van Eddy Terstal.

Hans Dulfer

Hans is een succesvolle saxofonist. Hij speelde o.a. met Herman Brood, Jan Akkerman en John McLaughlin. Won verschillende awards en had eind jaren '90 veel succes in Japan. Daarnaast schreef hij columns voor OOR en presenteerde hij verschillende radio programma's.

Michiel Blijboom

Michiel is journalist en schrijft als zodanig voor bladen als Panorama (sinds 1986), HP/De Tijd en Voetbal Magazine. Daarnaast is hij regelmatig te zien in tv-commercials, onder meer voor McDonalds en 1850 Nummerinformatie ('Willem de Rooij'). Ook speelde hij in de korte film Uitvaart #72 van Lotje van der Bie.

Maarten Rooijakkers

Maarten is al 6 jaar kroegbaas van Dollar$ Muziek-Café Nijmegen. Daarnaast speelt de ook wel genoemde 'bassanova' in 6 verschillende bands, waaronder Roadpizza waarmee Maarten tot op heden nog steeds regelmatig optreedt. Twaalf jaar geleden ontstond in deze band het idee voor een gouden contrabas, die naar verluidt de enige in heel Nederland is.

Crew

 • Productie: Ronald Kunneman, Jan Gerards, Samuel Prins
 • Regie en Scenario: Sanne Kortooms
 • Fotografie: Ewoud Bon
 • Montage, Kleurcorrectie en Special Effects: Bram Corstjens
 • Regie-assistentie en Script Continuïteit: Chris Kasbergen
 • Geluidsvormgeving: Mark Thur
 • Set Geluid: Menno Schaatsbergen, Toon Bolland, Leleane Lindenaar
 • Muziek: The Tralala's, Luuk Bergervoet, Individual Fruit Pie, Kging
 • Licht: Peter Bouwens
 • Grip: Stijn Hoekstra, Tijs Kuijpers
 • Productie Design: Iris Jacobs, Nathalie Veen
 • Kleding: Lotte Noordermeer, Myrthe Nijboer, Marcellino Larijn
 • Visagie: Pietertje Schmitt
 • Opnameleiding: Fem Petraeus
 • Casting: Dennis Overeem (Kemna Casting), Fem Petraeus
 • Figuranten Begeleiding: Polly M.
 • Animatie: Anton van Opstal, Bram Corstjens
 • Stills Fotografie: Ewoud Bon, Richard Spierings
 • Beeldbewerking Stills: Berry Timmermans
 • Grafisch Ontwerp en Interactieve Media: filthproductions, Berry Timmermans
 • Set Fotografie: Bram Corstjens, Richard Spierings

Set Foto's

Sponsoren

 • filthproductions
 • MultiReel
 • Berry Timmermans
 • Kemna Casting
 • Singel Film
 • Merula Sound
 • Het Spoorwegmuseum
 • Pietertje Schmitt
 • Dordrecht
 • Sanne Kortooms
 • Paleis van de Weemoed
 • The Tralala's
 • Anton van Opstal
 • De Herrieboerderij
 • Theater aan de Parade
 • Dollar$ Muziek-Café Nijmegen
 • Talent First
 • Stichting Kunstzinnige Vorming ToBe
 • Zlata Strijkinstrumenten
 • Hoeve Productions
 • by-wire.net
 • Tuinplantenkwekerij Wim Timmermans vof
 • Symf Media
 • 529 Media Productions
 • Hogeschool voor de Kunsten Utrecht
 • European Media Master of Arts (EMMA)
 • kfHein,fonds
 • Beeld & Beweging
 • BTR architectuur + bouwkunde
 • Uw logo hier?
 • Ondernemingen

 • Jazz café Alto
 • Filmwinkel Cine Qua Non
 • Mark Thur Geluidsvormgeving
 • Individual Fruit Pie
 • Elevate Audio
 • Stichting Tik
 • A Million Faces
 • Garage Ruimzicht
 • Restaurant Van de Kaart
 • Hockeyloges
 • Kging
 • Particulieren

 • Familie De Heer
 • Wouter en Anneke Kortooms
 • Frank en Petra Assmann
 • Melanie Wever
 • C.J. Post Advies en Bemiddeling
 • Joop en Marie-Anne Peters
 • Peter en Emmy Peters
 • Leo en Erica Sajet
 • Eric en Jolanda Vreeswijk
 • Celine Prins
 • R. Gits
 • G.J.L.H. Gerards
 • Bernard Prins
 • HJ

Downloads

Soundtrack 'Wikkoblues'

Performed by The Tralala's, is dit de officiele soundtrack van De Blauwe Bus. Bestel de 'Wikkoblues' op CD (beperkte persing) via het contactformulier of download de MP3 soundtrack.

Contact

 • Vul alstublieft uw naam in.
 • Vul alstublieft een (geldig) e-mailadres in.
 • Vul alstublieft een bericht in.

Naam:

E-mailadres:

Bericht:

Uw bericht is succesvol verzonden!

Sanne Kortooms